9 Mayıs 2011 Pazartesi

ÇOCUKTA YETENEKLERİN KEŞFİ

Tam boyutlu görseli göster               ÇOCUKTA YETENEKLERİN KEŞFİ

      Çocuklar yetenekleri ile doğarlar.her çocuğun yeteneği şifreli bir mücevher kutusu gibidir.Onun şifresini çözmek biz yetişkinlere düşer.Bu şifre ne zaman çözülürse,çocuk o zaman başarılı ve mutlu olur.Toplumumuzda yanlış olan bir anlayış vardır. Çocukların yeteneklerini keşfetmek için testlere başvurulmaktadır. Testler anlık durumu  ve o andaki performansı ölçebilir. Çocuğun yeteneklerini keşfetmek için  İzlenecek en isabetli yol , uzun süreli yapılan gözlemdir

             Çocukların yeteneklerini geliştirmek için ortam                  
Hazırlanmalıdır.”El beynin ustasıdır” ilkesinden yola çıkarak onların el becerilerini geliştirici çalışmalar yaptırılabilir. Örneğin; hamur, kil çalışmaları , kağıt kesme ve yapıştırmaları,artık materyal çalışmaları,serbest resim çalışmaları vs. yaparak üretici olmalarına fırsat verilmelidir.Çocuklarınıza her şeyi hazır sunmayınız. Bir köy çocuğu kendi oyuncağını kendisi üretir ve o işe emeğini,ruhunu katar.O yüzden yaptığı oyuncak onu mutlu eder.Bizlerde çocuklarımıza kendilerini keşfetmeleri için fırsatlar tanıyalım. Ürettikleri eserlere değer verelim ki çocuğun kendine olan güveni artsın. Oyunlarda onları keşfetmeye çalışmalıyız.Ayrıca kulüp çalışmalarıyla çocukların yeteneklerini keşfedebiliriz.
     
      Genel olarak kızlar sanatta, estetikte,sözel alanda, erkekler ise matematik,fen alanında daha başarılıdırlar. Kızların beyinlerinin sağ kısmı, erkeklerin ise sol kısmı daha çok çalışır.
      Beynimizin sağ lobu; hayal gücü ile ilgilidir.Sol lobu ise ; matematik mantık gibi akademik becerilerle ilgilidir.Önemli olan beynimizin sağ ve sol loblarının harekete geçirilmesidir. Tarihte başarıyı yakalayan insanlara baktığımızda her iki lobu da kullandıklarını görürüz

       Günümüzde çocuğa verilecek dersler ve kazandırılacak beceriler farklılaşmıştır.Çocuklarımıza iletişim becerilerini öğretmeliyiz.Onların karar verme,problem çözme becerilerimizi geliştirmeliyiz.çocuklarımızın duygusal                                       zekalarının gelişimi içinde çaba sarfetmeliyiz.
       Kısacası çocuklarımızı tanımalı,anlamalı ve kendilerini keşfetmeleri için imkanlar sağlamalıyız.           
                                                                     BANU ÖZKAN (EĞİTİMCİ)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder